Uloga nastavnika kroz povijest

Nastavnici, to jest učitelji i profesori su jedan od ključnih stupova obrazovnog sustava. Tijekom povijesti, nastavnici su se u svom radu prilagođavali društvenim, političkim i tehnološkim promjenama. Od tradicionalnih metoda poučavanja do modernih pedagoških pristupa i metoda, uloga učitelja i profesora postajala je sve složenija i zahtjevnija, ali uvijek  jednako važna i neizostavna u odgoju i obrazovanju mladih generacija.

Učitelji u prošlosti

Kroz povijest, učitelji su bili visoko cijenjeni članovi zajednice. U antičko doba filozofi poput Sokrata, Platona i Aristotela imali su ulogu učitelja, prenoseći svoja znanja i mudrost na učenike. U srednjem vijeku, uloga učitelja bila je usko povezana s Crkvom. Crkveni autoriteti imali su veliki utjecaj na obrazovanje mladih jer su mnogi učitelji bili svećenici i redovnici.

Završetkom srednjeg vijeka, zahvaljujući društvenim promjenama, školstvo je postalo dostupnije širim slojevima naroda, pa je samim time porasla i važnost i uloga učitelja. U razdoblju prosvjetiteljstva ( 17.-18. stoljeće) učitelji su se počeli smatrati ključnima za društveni napredak jer su prenosili znanja potrebna za razvoj kritičkog mišljenja i razumijevanje svijeta. Nositelji prosvjetiteljstva vjerovali su u ljudski razum te da će se opismenjavanjem i školovanjem većeg broja ljudi i ljudsko društvo početi mijenjati na bolje.

Promjene u modernom društvu

U 19. i 20. stoljeću dolazi do značajnih promjena u obrazovnim sustavima diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Učitelji u osnovnim školama kao i profesori u srednjim školama postaju formalno obrazovani stručnjaci koji su prošli školovanje za to zvanje. Njihova uloga više nije bila samo prenošenje činjenica, već sve više dobiva na značenju njihova odgojna uloga. Nastavnici su oduvijek imali ulogu razvijati moralne i društvene vrijednosti u učenika, a u modernom dobu ta je uloga još više ojačala.  Osim toga, učitelji i profesori su sve više trebali poticati individualnu kreativnost u učenika, naročito u drugoj polovici 20. stoljeća kao i u današnje vrijeme.

Učitelji i profesori u suvremenom obrazovanju

Zahvaljujući društvenim promjenama i razvoju tehnologije učitelji i profesori nalaze se pred novim izazovima u svom zvanju. Digitalizacija obrazovanja stavlja pred nastavnike nove izazove, ali i mogućnosti. Nastavnici danas nisu više jedini izvor informacija, već postaju vodiči kroz svijet informacija koje su zahvaljujući Internetu postale mnogima dostupne. Korištenje tehnologije u nastavi zahtijeva od učitelja i profesora dodatne vještine, poput digitalne pismenosti i sposobnosti kritičkog odabira izvora informacija.

Osim toga, od nastavnika se danas očekuje da prepoznaju i podržavaju različite stilove učenja te da se prilagode individualnim potrebama svakog učenika. Uloga učitelja i profesora tako se proširila na područje savjetodavne i emocionalne podrške, a teži se i razvoju socijalnih vještina kao i emocionalne inteligencije u učenika. Pod emocionalnom inteligencijom misli se na sposobnost prepoznavanja, razumijevanja i kontrole vlastitih, ali i tuđih emocija.

Zaključak

Uloga nastavnika kroz povijest prošla je kroz mnoge faze i prilagodbe, no jedno ostaje nepromijenjeno- njihova ključna važnost u odgoju i obrazovanju mladih generacija. Dok tehnologija i društveni uvjeti mijenjaju prirodu podučavanja, uloga nastavnika ostaje nezamjenjiva. Oni su i dalje ti koji usmjeravaju, potiču i pomažu učenicima da nauče potrebno nastavno gradivo iz različitih predmeta te da razviju određene sposobnosti i vještine kako bi se pripremili za život koji je pred njima.

Nastavite čitati: