Sabor Trojedne Kraljevine 1861.- njegovo značenje i djelovanje osječkih zastupnika

U srcu političkih previranja i buđenja nacionalne svijesti u Hrvatskoj, Sabor Trojedne Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije 1861. predstavlja jedan od ključnih događaja u oblikovanju suvremenog hrvatskog identiteta. Upravo je taj Sabor održan u burnim vremenima bio poprište važnih rasprava koje su odredile politički smjer i težnje hrvatskog naroda.

Na Saboru 1861. godine narodni zastupnici iz različitih dijelova Trojedne Kraljevine raspravljali su o budućnosti svoje domovine unutar tadašnje Habsburške Monarhije. Među zastupnicima koji su sudjelovali u radu Sabora bili su i predstavnici slobodnog i kraljevskog grada Osijeka koji su u svojim govorima izrazili duboku predanost očuvanju hrvatske nacionalne posebnosti i očuvanju suvereniteta Trojedne Kraljevine naročito prema Mađarima i Kraljevini Ugarskoj. Osječki zastupnici bili su također među najglasnijima u osudi apsolutističkih tendencija koje su dolazile iz Beča. Oni su isticali potrebu političkih reformi koje bi svakako imale utjecaja i na raspodjelu moći i bogatstva unutar Habsburške Monarhije. Ti ljudi bili su poimence Hugo Marinović, Ladislav Arvay, Todor Gjurgjević i Franjo Pinterović. Osim njih, na Saboru je nastupio i Ljudevit plemeniti Salopek, vlastelin iz Sarvaša pokraj Osijeka koji je također sudjelovao i u radu Gradske skupštine Osijeka.  Više o radu Sabora iz 1861., o govorima osječkih zastupnika na njemu kao i o djelovanju uglednih Osječana tijekom 1860-ih godina možete više pročitati u mojim knjigama „Osječka gradska elita u 1860-ima“ i „Hrvatsko-slavonski unionisti ( Mađaroni) u 1860-ima“ koje se nalaze na ovoj web stranici.

Grb Grada Osijeka. Grb je preuzet sa stranice hr.wikipedia.org, članak “Grb Osijeka.”

Naslijeđe Sabora iz 1861. godine

Sabor 1861. ostavio je duboki trag u hrvatskoj povijesti, postavivši temelje za dalju političku borbu i nacionalno osvješćivanje Hrvata. Govori osječkih zastupnika kao i odluke koje su donesene na tom skupu doprinijeli su jačanju hrvatskog nacionalnog identiteta i očuvanju nacionalne posebnosti Hrvata kao i očuvanju suvereniteta Trojedne Kraljevine prema Austriji i Ugarskoj.

Danas, nakon više od 160 godina, Sabor iz 1861. služi kao podsjetnik na važnost političkog dijaloga i nacionalnog jedinstva u borbi za narodnu slobodu. Kroz prizmu povijesti, osječki zastupnici i njihovi suvremenici podsjećaju nas koliko je važno biti hrabar i imati viziju te biti nepokolebljivo predan ideji narodne slobode i ravnopravnosti među narodima.

U sjećanje na Sabor Trojedne Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije iz 1861. godine trebamo odati priznanje svim zastupnicima tog Sabora jer su hrabro zastupali interese i ideale hrvatskoga naroda ostavljajući tako neizbrisiv trag u hrvatskoj novijoj povijesti kao i u temeljima hrvatske državnosti.  

  

Nastavite čitati: